iOS vs Android – för privatpersonen

Om du någon gång har ägt en smartphone, är det med största sannolikhet så att du föredrar ett operativsystem före ett annat. Både iOS och Android, de två största operativsystemen världen över, har otroliga fördelar som gör dem enkla och bra att använda sig av. Det finns även en del nackdelar med båda, oavsett vad de mest inbitna fansen säger. Det ena systemet är inte genomgående bättre än det andra på alla punkter, utan man får helt enkelt väga styrkorna och svagheterna mot varandra och se efter vad som passar en själv – iOS eller Android.

IOS eller Android är en ständig vattendelare

iOS – vad är fördelarna?

En sak som är riktigt positiv med iOS är att det alltid bara fungerar. Apple har länge varit stolta över sitt eget operativsystem och även om det kan finnas mindre buggar här och var, vet man att det flyter på bra och att om telefonen skulle gå sönder finns det back-up i molnet. Om någonting slutar fungera på en iPhone är det oftast bara att starta om. Händer samma sak på en telefon från Android kan man tvingas nollställa hela telefonen.

Nästa stora fördel med iOS är att man i regel får de bästa applikationerna släppta mycket tidigare än för andra operativsystem. När utvecklare för olika spel eller företag gör sina appar, är det naturligt för dem att skapa iPhone-appen först, vilket gör att dessa användare både får en beta-version och en färdig snabbare version i de flesta av fallen. Även uppdateringarna av dessa appar tenderar att vara snabbare och gå smidigare för iPhone än för Android. Detta är något som förmodligen kommer att hålla i sig.

Vad talar för Android?

Den allra största fördelen med Android är att du som användare kan göra i princip allt du vill och ändra saker så att du får dem som du vill. Även om det finns förinställningar, kan du byta gränssnitt och andra funktioner så att de passar dig, med större frihet än på en iPhone. Det krävs relativt begränsad teknisk kunskap för att kunna skräddarsy gränssnitt och inställningar på en Android. Oavsett om du är en nybörjare eller en avancerad användare, har du mer frihet med en Android än med en telefon med iOS system.

Ytterligare en positiv sak med Android är att du kan välja mellan en rad olika telefoner och modeller i princip när som helst. Android har mycket större urval när det kommer till modeller som är kompatibla med systemet och man kan enkelt koppla ihop dessa enheter med andra enheter av andra märken. Här är iOS något mer låst till sitt eget märke och inte lika flexibelt för samarbeten, vilket skulle göra vardagen lite enklare för den gemene användaren. Så var landar vi i diskussionen?

Vilket system är bäst?

I den eviga diskussionen om valet mellan iOS och Android, måste man säga att det till allra största del handlar om hur användaren vill använda produkten. Man bör ställa sig en del grundläggande frågor om hur man ser på säkerhet och back-up och enkelhet att använda. Inom dessa aspekter vinner med all säkerhet en iPhone. Om man är mer intresserad av att kunna använda produkten kombinerat med andra märken och ha mer frihet kring att skräddarsy sina inställningar, är Android det bästa valet. Därför finns det inget enkelt svar, utan man måste själv avgöra vilka ens prioriteter är.