Steve Jobs liv och karriär

Det är inte utan anledning som många människor jämför Apples grundare Steve Jobs med historiens största innovatörer, som Edison och Einstein. Jobs unika begåvning och perfektionistiska attityd har förändrat världen för alltid. Steve Jobs var en visionär och en enastående affärsman. Det var tack vare hans ihärdighet och känsla för nyskapande som Apple växte och blev ett av historiens värdefullaste företag. Både privat och i arbetslivet visste dock Jobs att varken framgång eller pengar var det viktigaste i livet. Det viktigaste var att hitta något man brinner för och att göra det man älskar.

Steve Jobs var känd för sina tal och citat

Steve Jobs barndom och ungdom

I februari 1955 föddes Steve Jobs på en abortklinik i San Francisco. Hans biologiska föräldrar hade bestämt att de skulle adoptera bort honom med villkoret att adoptivföräldrarna var högskoleutbildade. Bilmekanikern Paul Jobs och hans fru bokföraren Clara Jobs saknade högskoleutbildning men de fick adoptera Steve efter att de skriftligen lovat se till att pojken fick högskoleutbildning när han blev gammal nog. Som barn hade Steve få vänner och han tillbringade mycket av fritiden hemma för sig själv. Han intresserade sig tidigt för tekniska prylar. Intresset för datorer väcktes i tolvårsåldern när han började studera teknik i skolan.

Steve började att studera på universitet när han var 17 år. Han avskydde dock den akademiska tillvaron och slutade efter bara en termin. Den unge Steve Jobs använde LSD regelbundet, vilket han aldrig ångrade senare i livet. Han såg tripparna som en del av sin utveckling som människa. Vid denna tid blev Jobs också far till en son. Steve var dock en bedrövlig pappa och ibland gick det år utan att han träffade sonen. Istället började Jobs intressera sig för buddhism och reste till Indien i ett halvår. Resan satte djupa spår i honom och han blev vegan.

Steve Jobs blir företagsledare

1976 bestämde de båda vännerna Steve Jobs och Steve Wozniak att de skulle grunda datorföretaget Apple. Wozniak var en skicklig ingenjör och Jobs hade öga för affärer vilket gjorde Apple till en stor framgång. Företagets grundfilosofi innebar fokus på produkten och fullständig integration utan mellanhänder. Jobs ansåg att det bästa resultatet uppnås när ett och samma företag skapar all hård- och mjukvara och säljer produkten till kunden. Apple listades snart på börsen och inom kort blev Jobs och Wozniak mångmiljonärer.

Trots att Apple klarade sig bra stod företaget länge i skuggan av bland annat Microsoft och Apple hade svårigheter att nå ut till de verkligt stora massorna. Det förändrades i början av 2000-talet. Då presenterade nämligen Steve Jobs i-serien och den första iPoden. Den moderna, bärbara mediaspelaren låg helt rätt i tiden och blev en enorm succé över hela världen. Senare kom andra innovationer som iTunes, iPhone och iPad som innebar liknande framgångssagor. Apples produkter fick dessutom ett gott rykte om att vara av hög kvalitet.

Arvet efter Steve Jobs

Den sjätte oktober 2011 nåddes världen av sorgebudet att Jobs hade avlidit, 56 år gammal. Dödsorsaken var en cancer i bukspottskörteln som Jobs hade kämpat mot ända sedan han fick diagnosen år 2003. Under sitt liv förgyllde Jobs många människors liv och gjorde revolutionerande insatser i teknikbranschen. Hans livsverk hyllades av Barack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg och otaliga andra. I ett pressmeddelande förklarade Apple att tack vare Steve Jobs banbrytande prestationer är världen idag en bättre plats att leva på.